Gordon Ramsay wyjaśnia: „Każdy uwielbia sernik, ale pieczenie spodu i chłodzenie masy serowej sprawiają, że nie jest to najszybszy deser do przygotowania”. Słynny kucharz zapewnia jednocześnie, że jego wersja zawiera wszystkie elementy tradycyjnego sernika, ale nie wymaga zbędnego oczekiwania.
Sekretne techniki szefa kuchni
Innowacyjna metoda przygotowania sernika „do góry nogami” znacząco skraca czas przygotowania, dostarczając pysznego deseru o karmelowym posmaku. Co więcej, Ramsay oferuje prostą, ale skuteczną technikę dekoracji ciasta: macerowanie truskawek.
Gordon radzi:
Macerowanie truskawek, polegające na posypaniu ich cukrem i odstawieniu na bok, to genialna sztuczka kucharska, która pozwala uwypuklić słodycz owoców; zajmuje to sekundy, ale rezultaty są niesamowite.
Przepis na szybki sernik
Aby przygotować macerowane truskawki potrzebujesz połączyć je z cukrem w misce (możesz do nich dodać odrobinę białego wina), dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 do 20 minut.
Aby przygotować sernik, wystarczy:
- zmiksować serek śmietankowy typu cream cheese z cukrem pudrem,
- dodać sok z cytryny i nasiona z połowy laski wanilii,
- wymieszać na gładką masę.
Następnie ubić śmietanę z wysoką zawartością tłuszczu i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Napełnić nią kokilki lub inne małe naczynia i wstaw do lodówki.
Biszkopty pokrusz w mikserze lub, jeśli nie masz miksera, w torebce foliowej, rozbijając je wałkiem. Następnie, na patelni o nieprzywierającej powierzchni, skarmelizuj cukier, dodaj masło i pokruszone biszkopty, mieszając, aż pokryją się karmelem. Po wystudzeniu posyp nimi sernik.
źródło: mirror.co.uk