Poplista

Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino - Tamo bien
1
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
David Guetta & Sia - Beautiful People
2
David Guetta & Sia Beautiful People
Babie Lato, Margaret, Sara James, Zalia - Co za noc (BABIE LATO, Santander Letnie Brzmienia)
3
Babie Lato, Margaret, Sara James, Zalia Co za noc (BABIE LATO, Santander Letnie Brzmienia)

Co było grane?

Bon Jovi - It's My Life
00:04
Bon Jovi It's My Life
Anna Wyszkoni - Nie chcę Cię obchodzić
00:08
Anna Wyszkoni Nie chcę Cię obchodzić
Damiano David - Next Summer
00:13
Damiano David Next Summer

Czy istnieje drugi żołądek na deser? Naukowiec wyjaśnia: „jest to trochę prawda”

Wiedzy nigdy zbyt wiele, a doskonale wie o tym Adam Mirek – popularyzator nauki i badacz, który ostatnio pojawił się w podcaście Barbary Stareckiej na kanale RMF SHOW. Podczas rozmowy mężczyzna zajął się bardzo poważnym tematem, a mianowicie mitycznym drugim żołądkiem na słodki deser. Czy faktycznie w jakimś stopniu jest to prawda?
fot. Shutterstock/Youtube

Dr inż. Adam Mirek gościem RMF SHOW

W najnowszym odcinku podcastu „Uczta nakarmionej Stareckiej” wystąpił naukowiec, dr inż. Adam Mirek. Autor książki „Bebechy, czyli ciało człowieka pod lupą” opowiedział o tym, dlaczego jemy, jak mózg postrzega jedzenie i wyjaśnił pojęcia „głodu” oraz „sytości”. Nie zabrakło również tematu słodyczy, a dokładniej tego, czy rzeczywiście istnieje coś takiego jak „drugi żołądek na deser”. W końcu chyba większość z nas choć raz miała taką sytuację, kiedy chociaż wydawało nam się, że po obiedzie już nic w siebie nie wciśniemy, to zmienialiśmy zdanie, gdy na stół wjeżdżał serniczek…

Fizjologicznie, anatomicznie, to nie jest prawda, jest jeden żołądek, ale psychologicznie jest to trochę prawda. Istnieje coś takiego jak przyzwyczajenie się do smaku i to może zamknąć nam apetyt, ale ten apetyt może zostać ponownie pobudzony, kiedy dostaniemy jakiś inny smak. Dlatego nawet po największym posiłku (…) jesteśmy w stanie zjeść jeszcze przynajmniej to ciasteczko i mieć kieszonkę na deser – padło.

Badacz wyjaśnił, że mózg lubi przyjemne bodźce oraz dopaminę, a takich rzeczy dostarczają mu właśnie słodkości.

Mózg domaga się trochę zmiany smaków – mózg bardzo lubi przyjemne bodźce i bardzo lubi, kiedy dostarcza mu się dopaminy. To go napędza do życia i działania.

Co i gdzie jedzą naukowcy?

Dr Mirek zdradził również, co tak właściwie jedzą naukowcy. Jakie produkty spożywcze dobrze wpływają na działanie mózgu? Są to np.: orzechy, borówki, ryby, kwasy Omega3.

Gość podzielił się też swoją obserwacją dotyczącą tego, gdzie jedzą badacze. Jak się okazuje, w Polsce często wybierane są stołówki czy bufety w instytucjach naukowych, gdzie króluje kuchnia polska. Natomiast we Francji nie jest to aż tak proste – w tym kraju dużo bardziej traktuje się obiad jako wydarzenie i czas na socjalizację. O godzinie 12 wszyscy razem wychodzą na przerwę obiadową, która trwa do 14. Przy wspólnym stole siedzą doktoranci, doktorantki, rozmawiają o swoich badaniach i cieszą się towarzystwem. 

Obejrzyj cały odcinek na kanale RMF SHOW.

Czytaj dalej:
Polecamy

Więcej z kategorii: Zdrowie

Najchętniej czytane