Poplista

Ed Sheeran - Azizam
1
Ed Sheeran Azizam
sombr - undressed
2
sombr undressed
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
3
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie

Co było grane?

sanah / Kasia Kowalska - Kiedy umrę kochanie (H. Poświatowska)
00:22
sanah / Kasia Kowalska Kiedy umrę kochanie (H. Poświatowska)
Culture Club - Karma Chameleon
00:25
Culture Club Karma Chameleon
Lanberry - Waniliowe
00:34
Lanberry Waniliowe

Dania wyeliminowała je z rynku 20 lat temu. Polska wciąż ma z nimi problem

Dietetycy regularnie przypominają o tym, żeby czytać etykiety podczas zakupów spożywczych. Niektóre produkty mogą mieć w składzie szkodliwe dla zdrowia składniki. Wśród nich chociażby tłuszcze trans. O ile w Polsce na rynku mają się bardzo dobrze, istnieją kraje, w których ich użycie jest zabronione. Dlaczego?
Dania wyeliminowała je z rynku 20 lat temu. Polska wciąż ma z nimi problem, fot. Shutterstock

Szkodliwe tłuszcze trans. Gdzie jest ich najwięcej?

Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku utwardzania olejów roślinnych. Są przez to bardzo szkodliwe dla zdrowia, co zostało udowodnione w wielu badaniach naukowych. Dietetycy regularnie ostrzegają, aby podczas zakupów zwracać uwagę na etykiety. Te składniki są uważane za najbardziej szkodliwy typ tłuszczu, a ich regularne spożywanie sprzyja poważnym chorobom układu sercowo-naczyniowego i rozwojowi cukrzycy.

W jakich produktach znajdziemy najwięcej tłuszczów trans? W margarynie, niektórych mięsach, ciastkach, słonych i słodkich przekąskach czy frytkach. Te składniki odpowiadają za nadanie odpowiedniej konsystencji czy np. chrupkości.

Dania wygrała z tłuszczami trans. Polska wciąż w tyle

W kwestii ograniczenia spożycia tłuszczów trans, pionierem w Europie i na świecie jest Dania. Ten kraj jako pierwszy wprowadził restrykcje dotyczące sprzedaży produktów bogatych w tego rodzaju tłuszcze – prawo zaczęło obowiązywać już w 2003 roku i zakładało usuwanie z rynku artykułów spożywczych, w których zawartość kwasów tłuszczowych przekraczała 2 g na 100 g tłuszczu w całym produkcie.

Nad przestrzeganiem regulacji czuwają krajowe inspekcje sanitarne. Jeśli producent wprowadzi na rynek produkt, który przekroczy normy, nakłada się na niego dużą grzywnę, a produkt ten zostaje wycofany ze sprzedaży. Jak pokazują badania, działania te przyniosły pozytywne skutki – szacuje się, że w Danii rocznie 700 osób unika przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca wywołanych nadmiernym spożyciem kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Jak sytuacja wygląda w Polsce? Regulacje są znacznie luźniejsze i zostały przyjęte na poziomie Unii Europejskiej. Prawo zakłada te same limity co w Danii, choć w naszym kraju wprowadzono je dopiero w 2021 roku. Warto dodać, że rozporządzenie nie obowiązuje produktów odzwierzęcych, a jego egzekwowanie wygląda zupełnie inaczej niż w Danii. Kontrole są znacznie rzadsze i zwykle odbywają się interwencyjnie, to znaczy po zgłoszeniu nieprawidłowości. Kary dla producentów wymagają długich procesów i często podlegają odwołaniu. Z tego powodu na polskim rynku spożywczym możemy natknąć się na produkt z przekroczonym limitem tłuszczów trans. To niebezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego warto sprawdzać skład przed zakupem.

Polecamy