Segregacja śmieci obowiązuje w Polsce od 7 lat. Co wyrzucamy do jakich pojemników?
Obowiązek segregacji odpadów w Polsce funkcjonuje od 2017 roku. Obywatel dzielą odpady na pięć podstawowych frakcji:
- papier,
- szkło,
- metale i tworzywa sztuczne,
- bioodpady,
- odpady zmieszane.
Każda z tych grup trafia do odpowiedniego pojemnika, co ma na celu zwiększenie poziomu recyklingu i ograniczenie ilości śmieci trafiających na składowiska. Bioodpady do tej pory wrzucano do jednego, brązowego pojemnika. Od 2026 roku w gminie Nowe Miasto nad Wartą ten system się zmieni.
Czytaj także: Gdzie wyrzucić płyty CD? Nie do plastiku! Segregacja śmieci wciąż sprawia problem
Zmiany w zasadach segregacji bioodpadów. Dodatkowy pojemnik na bioodpady kuchenne
Jak informuje Gmina Nowe Miasto nad Wartą, od 1 stycznia 2026 roku wprowadzony zostanie nowy system zbiórki bioodpadów.
Bioodpady zbierane będą z podziałem na dwa następujące rodzaje: bioodpady stanowiące części roślin pochodzące z pielęgnacji terenów zielonych, ogrodów, parków i cmentarzy, tzw. bioodpady zielone, oraz pozostałe bioodpady, tzw. bioodpady kuchenne
– czytamy w oficjalnym komunikacie.
Bioodpady zielone należy oddawać w pojemnikach o pojemności 240 l, koloru brązowego z napisem „ODPADY ZIELONE”. Pierwszy taki pojemnik dostarczy gmina, ale tylko właścicielom nieruchomości bez przydomowego kompostownika. Bioodpady kuchenne trafią do mniejszych, 80-litrowych pojemników z napisem „BIO”, które mieszkańcy muszą zakupić samodzielnie do końca 2025 roku. „Każdy właściciel nieruchomości zobowiązany jest wyposażyć swoją nieruchomość w pojemnik na odpady kuchenne do dnia 31 grudnia 2025 roku” – podkreśla urząd.
Co zaliczamy do odpadów kuchennych i czego nie wolno wrzucać do bioodpadów?
Bioodpady kuchenne to przede wszystkim resztki jedzenia pochodzenia roślinnego, obierki, fusy z kawy i herbaty, skorupki jaj czy zwiędłe kwiaty. Nie wolno natomiast wrzucać tam mięsa, kości, tłuszczów, popiołu, ziemi czy odchodów zwierząt. Bioodpady zielone to natomiast trawa, liście, gałęzie, chwasty i inne odpady z ogrodów.
- Co zaliczamy do bioodpadów zielonych?
trawa, liście, gałęzie, kwiaty ogrodowe, chwasty, resztki roślin z ogrodów, odpady z pielęgnacji terenów zielonych
- Co zaliczamy do bioodpadów kuchennych?
obierki warzyw i owoców, resztki jedzenia pochodzenia roślinnego, fusy z kawy i herbaty, skorupki jaj, zwiędłe kwiaty doniczkowe
Czytaj także: Zmiany w segregacji odpadów. Co należy wyrzucać do szarego worka? Zapowiedziano kontrole