GIS: cukier wycofany z obrotu
Główny Inspektor Sanitarny przekazał pilną informację dla konsumentów. Z obrotu na terenie całego kraju wycofano partię ekologicznego cukru kokosowego. W produkcie pochodzenia indonezyjskiego stwierdzono nieprawidłowości w składzie – zbyt wysoki poziom glutenu, który może stanowić zagrożenie dla osób z jego nietolerancją lub z alergią na pszenicę:
„Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii cukru kokosowego z Indonezji”.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
O sytuacji wcześniej informował sklep Auchan, w którym można było nabyć wspomniany cukier. Sieć przekazała, że oferuje pełny zwrot kosztów przy zwrocie wycofanego towaru.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: EKOLOGICZNY CUKIER KOKOSOWY 250 G
Numer partii: LT251059
Data minimalnej trwałości: 10.10.2027
Kod kreskowy: 5903111231576
Producent: Vinet Łukasz Moskwa, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki
GIS alarmuje: Salmonella w jajach
Główny Inspektorat Sanitarny 5 sierpnia zaalarmował konsumentów o poważnym zagrożeniu. W partii jaj wykryto obecność Salmonella spp. Zalecano, aby kategorycznie nie spożywać określonego produktu. Jednocześnie zapewniono, że postępowanie w tej sprawie prowadzi również Inspekcja Weterynaryjna. Poniżej dane szczegółowe skażonej pałeczkami Salmonelli partii jaj:
Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
Numer partii/Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
Kod na skorupce: 1PL30031310
Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie