Mazurek wielkanocny. Przepis Ewa Wachowicz
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
Masa:
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ¾ szklanki śmietanki
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
Dekoracja:
- prażone wiórki kokosowe
- migdały
- żurawina suszona
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Mazurek wielkanocny według Ewy Wachowicz
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło, solimy i siekamy. Dodajemy cukier, robimy kopczyk, a w nim dołeczek. Wbijamy żółtko, dolewamy 2 łyżki lodowatej wody. Siekamy nożem, wyrabiamy. Wkładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy nim spód i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Cukier trzcinowy roztapiamy na patelni. Do gorącego karmelu wlewamy śmietankę. Dodajemy sól i masło, mieszamy. Wsypujemy kakao i mieszamy miotełką. Masę wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Odstawiamy do momentu, aż wystygnie. Dekorujemy prażonym kokosem, blanszowanymi migdałami, żurawiną i skórką pomarańczową (brzeg można ozdobić kokosem, z żurawiny i migdałów zrobić kwiatki).