Kolejna polska restauracja wyróżniona gwiazdką Michelin. To już siódma na mapie kraju

W tegorocznej edycji przewodnika Michelin, Polska świętuje kolejne sukcesy w dziedzinie kulinarnej. Wśród wyróżnionych restauracji znalazły się nowe miejsca, a niemałym osiągnięciem mogą pochwalić się także te, które utrzymały swoje prestiżowe gwiazdki.
Fot. Shutterstock/BOOCYS

Polskie restauracje z gwiazdkami Michelin. Debiut Wrocławia i utrzymanie pozycji przez Bottiglierii 1881

MICHELIN Guide Polska 2025 przynosi kilka niespodzianek na polskiej scenie fine dining. Po raz pierwszy w historii wyróżnienia Bib Gourmand otrzymały restauracje z Wrocławia: BABA, IDA Kuchnia i Wino oraz TARASOWA, które dołączyły do elitarnego grona lokali z Warszawy, Krakowa, Poznania i regionu pomorskiego. Wśród wspomnianych na szczególną uwagę zasługuje krakowska Bottiglieria 1881, która jako jedyna w Polsce może pochwalić się dwoma gwiazdkami Michelin, utrzymanymi już trzeci rok z rzędu, potwierdzając tym samym wysoki poziom serwowanych dań.

Trzydaniowy obiad kojarzy mi się z domem. Nie wyobrażam sobie, że w wakacje nie wypiję kompotu z rabarbarem i truskawkami - takiego zimnego, z lodówki - czy nie zjem ciasta drożdżowego - mówił w rozmowie z RMF FM Przemysław Klima, szef Bottiglierii 1881.

Warszawska hub.praga dołącza do grona wyróżnionych

Nowością jest wyróżnienie dla warszawskiej hub.praga, która została doceniona za „wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną”. Restauracja ta stała się trzecią w stolicy, która może pochwalić się gwiazdką Michelin. Warto zaznaczyć, że wszystkie dotychczasowe polskie restauracje z jedną gwiazdką Michelin utrzymały swoje wyróżnienia. Dotychczas w naszym kraju funkcjonowało pięć takich lokali: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA, Rozbrat 20 i jako szósta na liście wspomniana Bottiglieria 1881 z dwoma.

Co oznaczają gwiazdki Michelin?

Gwiazdki Michelin to symbol doskonałości w branży restauracyjnej, przyznawane od ponad stu lat. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą kuchnię w swojej kategorii, dwie gwiazdki to znakomita kuchnia z wyrafinowaniem i talentem, natomiast trzy gwiazdki to kuchnia na poziomie dzieła sztuki. Ocena opiera się na pięciu kryteriach: jakości produktów, połączeniu smaków, biegłości technik kulinarnych, indywidualności kucharza oraz spójności całego menu.

Źródło: PAP, RMF24, RMF FM

Czytaj dalej: