Rabarbar pod kruszonką według Ani Starmach
Nadzienie
- 800 g rabarbaru
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
Kruszonka
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 50 g mielonych migdałów (możesz zamienić na orzechy włoskie)
Przepis na deser z rabarbaru według Ani Starmach
Nadzienie: Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą ci już potrzebne. Rabarbar pokrój w cienkie plastry, przełóż go na patelnię lub do rondla. Dodaj cukier, cynamon, cukier waniliowy. Smaż przez około 7–10 minut, aż kawałki rabarbaru „rozpadną się”.
Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Rabarbar przełóż do żaroodpornej formy o wymiarach 16x16 cm, posyp go kruszonką. Piecz około 30–35 minut w temperaturze 180 stopni.
Czytaj dalej: