Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Damiano David - Next Summer
2
Damiano David Next Summer
Dennis Lloyd - Mad World
3
Dennis Lloyd Mad World

Co było grane?

Sceny zbrodni - Słuchaj też podcastu w rmfon.pl
02:36
Sceny zbrodni Słuchaj też podcastu w rmfon.pl
Sceny zbrodni - Słuchaj też podcastu w rmfon.pl
02:39
Sceny zbrodni Słuchaj też podcastu w rmfon.pl
Sceny zbrodni - Słuchaj też podcastu w rmfon.pl
02:42
Sceny zbrodni Słuchaj też podcastu w rmfon.pl

Naukowcy przebadali truskawki z bazaru i od rolnika. Co mówią wyniki?

Truskawki to prawdziwy owoc lata! Zajadamy je jako dodatek do owsianki, element ciasta czy prosto z krzaczka. Czy jest różnica w tym, gdzie kupimy truskawki? Wiele osób myśli, że takie bezpośrednio od rolnika będą miały mniej pestycydów. Jak się okazuje, nie do końca.
fot. Shutterstock

Fundacja Pro-Test zleciła przeprowadzenie badań laboratoryjnych na truskawkach, które zakupiono w różnych miejscach. Eksperci przebadali dwie próbki: jedna pochodziła z bazarku, a druga została zakupiona u rolnika, sprzedającego produkty z samochodu. Jak się okazało, w każdej z nich znaleziono pozostałości pestycydów, jednak nigdzie nie przekroczono dopuszczalnych norm, które ustaliły europejskie regulacje.

  • Truskawki z bazaru: pozostałości sześciu różnych pestycydów.
  • Truskawki od rolnika: pięć różnych pestycydów.

Wcześniej przeprowadzono test, który badał owoce z popularnych sieci sklepów: Lidla oraz Biedronki. Produkty z pierwszego dyskontu zawierały trzy pestycydy, a z drugiego siedem. Oznacza to, że truskawki sprzedawane na lokalnym bazarze czy bezpośrednio u rolnika nie są mniej zanieczyszczone niż te sklepowe.

CZYTAJ TEŻ: Sezon na młodą kapustę w pełni! Sprawdź, jak wykorzystać ją w kuchni

Autorzy analizy zwrócili uwagę na to, że „nie ma zdrowych pestycydów” i nawet, gdy wszystko znajduje się w normach, to nie wiemy do końca, jak działają na zdrowie człowieka.

Truskawki: kiedy sezon?

Sezon na polskie truskawki rozpoczyna się zazwyczaj w maju i trwa do lipca. Najlepiej kupować je w czerwcu, ponieważ ich jakość i dostępność jest wtedy najwyższa. Podczas wybierania produktu należy zwrócić uwagę na jego wygląd i świeżość. Dobre truskawki będą jędrne, a skórka będzie miała jasnoczerwony kolor. Na powierzchni owocu nie powinno być śladów pleśni czy uszkodzeń. Nie warto sięgać po miękkie lub zgniecione sztuki, ponieważ szybciej się zepsują.

Źródło: Business Insider

Czytaj dalej:
Polecamy

Więcej z kategorii: Zdrowie

Najchętniej czytane