Co utrudnia wchłanianie żelaza? Najczęstsze przyczyny
Niedobór żelaza, znany także jako anemia, to problem, który może dotykać każdego, niezależnie od wagi czy wzrostu. Luis Zamora - znany w sieci dietetyk - podczas rozmowy na antenie stacji Cadena Dial, zwrócił uwagę na fakt, że wapń jest jednym z głównych „przeciwników” żelaza w naszym organizmie. Twierdzi, że oba te pierwiastki, łącząc się w żołądku, uniemożliwiają sobie wzajemne przyswajanie. Co więcej, istnieją również inne czynniki, takie jak taniny obecne w herbacie i kawie, które mogą negatywnie wpływać na absorpcję żelaza.
Czytaj także: Dietetyczka mówi jasno, co dostarcza dwa razy więcej wapnia niż mleko: „bardzo to polecam”
Z jakimi witaminami nie łączyć żelaza?
Podczas planowania diety, warto pamiętać o tym, że niektóre witaminy i minerały mogą wpływać na wchłanianie żelaza w mniej korzystny sposób. Ekspert ds. żywienia wskazuje, iż
- magnez,
- wapń,
- cynk,
jeśli są przyjmowane jednocześnie z żelazem, mogą znacząco ograniczać jego przyswajanie. Z tego powodu, kluczowe jest odpowiednie rozplanowanie diety i suplementacji, aby nie zakłócać procesu wchłaniania tych wszystkich ważnych składników.
Czytaj także: To roślina, która pomaga wzmocnić pamięć, mózg i wzrok. Zawiera potas, magnez i żelazo
Dietetyk zdradza dwa sposoby na lepsze wchłanianie żelaza
W kontekście poprawy wchłaniania żelaza, Luis Zamora podkreśla znaczenie witaminy C, która jest swoistym sprzymierzeńcem tego pierwiastka. Wskazuje on na dwa proste, ale skuteczne sposoby na zwiększenie absorpcji żelaza:
- dodanie odrobiny octu do soczewicy,
- spożywanie pomarańczy jako deseru po głównym posiłku.
Te proste triki mogą znacząco wpłynąć na poprawę stanu zdrowia poprzez lepsze przyswajanie żelaza, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Źródło: Cadena Dial, lavanguardia.com, rmf.fm