Pyszny sernik z pistacjami na weekend. Ewa Wachowicz dzieli się przepisem!

Jeśli lubisz pistacje, to koniecznie musisz wypróbować przepis Ewy Wachowicz na przepyszny sernik pistacjowy, który zawsze wychodzi! Ciasto jest proste w przygotowaniu, a jego smak zapamiętasz na długo. Oto przepis prosto od kulinarnej ekspertki.
Przepis na sernik pistacjowy, fot. Shutterstock

Sernik pistacjowy, składniki

Spód:

  • 150 g ciasteczek
  • 50 g masła

Krem pistacjowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki pasty z pistacji
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 200 g pasty z pistacji
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietany 30-36%
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • skórka otarta z limonki

Do dekoracji:

  • siekane pistacje
  • plasterki limonki

Jak zrobić sernik z pistacjami? Przepis Ewy Wachowicz

Ciasteczka miksujemy na „piasek”, dodajemy roztopione masło i jeszcze raz miksujemy. Przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm) i ubijamy  tłuczkiem. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

W tym czasie zabieramy się za masę. Ser wrzucamy do miksera. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Miksujemy. Dokładamy pastę pistacjową, zostawiając odrobinę do dekoracji. Wsypujemy budyń, perfumujemy skórką z limonki i miksujemy, po czym wykładamy na ciasteczkowy spód.

Wszystko pieczemy przez 15 minut w temp. 170 stopni (z funkcją pary lub nad blachą z wodą). Później zmniejszamy temp. do 130 stopni i pieczemy przez 45 minut.

Po wystudzeniu dekorujemy kremem z mascarpone i pistacji (serek wystarczy zmiksować z cukrem i pastą pistacjową). Całość możemy posypać posiekanymi pistacjami oraz plasterkami limonki.

Czytaj dalej: