Prosty przepis, niesamowity efekt
Poppy O'Toole, autorka bestsellerowej książki kucharskiej, znana jest ze swojej pasji do wszystkiego, co związane z ziemniakami. Nic więc dziwnego, że 31-letnia szefowa kuchni odkryła idealny sposób na domowe frytki z frytkownicy. Jej metoda gwarantuje, że każda porcja będzie chrupiąca i pyszna.
Składniki na frytki z air fryera
- 2 duże ziemniaki (najlepiej typu B lub C)
- 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek)
- sól do smaku
Opcjonalnie: ulubione przyprawy (papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie)
Jak zrobić frytki w air fryerze krok po kroku
- Obierz i pokrój ziemniaki na równe słupki o grubości ok. 1 cm.
- Namocz frytki w zimnej wodzie przez minimum 30 minut – to klucz do chrupkości!
- Osusz frytki dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Wymieszaj frytki z olejem i przyprawami.
- Rozgrzej air fryer do 200°C.
- Ułóż frytki w koszyku w jednej warstwie (jeśli masz dużą porcję, smaż partiami).
- Piecz przez 15-20 minut, co kilka minut potrząsając koszykiem, aż frytki będą złociste i chrupiące.
- Posól i podawaj od razu – najlepiej smakują na świeżo!
Najczęstsze błędy i jak ich unikać
Jaki jest sekret dobrych, chrupiących frytek? Należy je wymoczyć, jeśli tego nie zrobisz, skrobia sprawi, że będą miękkie, a nie chrupiące. Piecz w kilku partiach, by każda frytka miała dostęp do gorącego powietrza. Nie osuszasz ziemniaków? Nadmiar wody to wróg chrupkości.
Nieograniczone możliwości smakowe
Poppy O'Toole sugeruje użycie łyżki oleju roślinnego i „solidnej szczypty soli” dla klasycznych frytek, ale to dopiero początek. Możliwości smakowych jest nieskończenie wiele. Dodaj chińską przyprawę pięciu smaków, włoskie zioła takie jak oregano lub bazylia, albo połącz różne przyprawy, tworząc własną, niepowtarzalną mieszankę.
@poppycooks The easiest recipe EVER… airfryer chips/fries!! ️ #airfryer #potatotiktok #chips #fries
źródło: express.co.uk