Przepis na babeczki z truskawkami według Ewy Wachowicz
Ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Krem:
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka pasty z wanilii
Dekoracja:
- 250 g truskawek
- 4 łyżki galaretki truskawkowej
- 3 łyżki gorącej wody
Babeczki z truskawkami. Przepis Ewy Wachowicz
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka można zamrozić). Dodać śmietanę. Wymieszać nożem a następnie zarobić. Przełożyć do pojemnika, przykryć i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie rozwałkować. Foremką wyciąć krążki i wykleić nimi wszystkie foremki do tartaletek (uprzednio wysmarowane masłem). Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu wyjąć z foremek.
Śmietankę, mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić babeczki. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki. Posmarować tężejącą galaretką.
Czytaj dalej: