Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

04:37
Ed Sheeran Azizam
04:39
Maanam Kocham Cię kochanie moje
04:50
Chłopcy z Placu Broni Kocham cię

Zagniatam ciasto, smaruję śmietaną i posypuję cukrem. Ten francuski deser przygotowuje w 20 minut

Francuska kuchnia znana jest na całym świecie z prostoty, która idzie w parze z niezwykłym smakiem. Jednym z przykładów, który idealnie to ilustruje, jest Tarte au sucre, czyli francuskie ciasto cukrowe, które można przygotować w zaledwie 20 minut. To połączenie puszystego ciasta drożdżowego z chrupiącą cukrową skorupką, które zachwyci każdego. Przygotowanie tego deseru jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać.
Fot. EAST NEWS

Francuskie ciasto cukrowe

Czy chcesz wiedzieć, jak francuskie wypieki zawsze wychodzą tak doskonale? Sekret tkwi w hojności składników: dużo masła, cukru i jajek.

Ciasto cukrowe pochodzi z północnych regionów Francji, takich jak Normandia i Bretania, gdzie klimat sprzyja uprawie buraków cukrowych i hodowli bydła. To właśnie stąd wzięła się tradycja używania dużej ilości cukru i słynnej na cały świat masła z Isigny, które niektórzy uważają za najlepsze masło świata. Ten wypiek jest nieodłącznym elementem każdej uroczystości w tych regionach, ale teraz także ty możesz przygotować go w domu.

Przepis na francuskie ciasto cukrowe

Do ciasta:

  • 180 g mąki typ 405,
  • 7 g świeżych drożdży,
  • 1/2 miąższu laski wanilii,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 130g masła​.

Do polewy:

  • 1 łyżka śmietany kremówki,
  • 20 g masła​,
  • 50 g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka brązowego cukru.

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego, dodając do miski mąkę, drożdże, wanilię, jajka, cukier, miód i sól. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj masło i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto w chłodnym miejscu na około 8 godzin, a następnie rozwałkuj i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 godziny. Zrób w cieście wgłębienia, tak jak robisz to w przypadku focaccii. Posmaruj śmietaną i posyp cukrem. Przed pieczeniem udekoruj je kawałkami masła, aby uzyskać charakterystyczną dla tego deseru teksturę i smak.

Piecz w temperaturze 170 st. C, przez ok. 20-25 minut.

Źródło: leckerschmecker.me

Polecamy