Naukowcy biją na alarm! Picie tego napoju najbardziej szkodzi sercu. Nie jest to alkohol

Naukowcy przebadali wpływ słodkich produktów na nasz organizm. Jak się okazało, najgroźniejsze są wcale nie słodycze, a wypełnione cukrem napoje gazowane. Częste picie takich rzeczy źle wpływa między innymi na serce.
Słodkie napoje a zdrowie serca, fot. Shutterstock

Jak szkodzą nam słodkie napoje?

Naukowcy ze Szwecji opublikowali wyniki najnowszych badań dotyczących wpływu słodkich produktów na nasz organizm. Specjaliści sprawdzili grupę 69705 szwedzkich mężczyzn i kobiet, którzy w latach 1997-2009 dzielili się informacjami na temat swojej diety. Pod lupę wzięto trzy różne kategorie cukru:

  • dodatki (miód),
  • smakołyki (ciastka),
  • słodzone napoje (napoje gazowane).

Badanie zdrowia uczestników trwało aż do 2019 roku, dzięki czemu eksperci mogli oceniać, jak spożywany cukier wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jak się okazało, u 23739 uczestników zdiagnozowano chorobę układu krążenia. Największym zagrożeniem okazały się słodkie napoje gazowane. Doktorantka z Uniwersytetu Lund, Suzanne Janzi, wyjaśniła, że płynne cukry nie zapewniają uczucia sytości, które wykazują cukry w postaci stałej. Dlatego łatwo przyjmować ich za wiele i na stałe wprowadzić do diety, co jest mocno niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Jak podaje serwis Medonet, specjaliści zwrócili uwagę również na to, że spożywanie zbyt dużej ilości dodanego cukru w ogóle zwiększa ryzyko udaru i tętniaka. U uczestników badania z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała (BMI) zwiększone spożycie cukru zwiększyło też ryzyko niewydolności serca.

Jak napoje energetyczne działają na serce?

Dla własnego bezpieczeństwa dobrze zrezygnować też z kupowania napojów energetycznych. Po pierwsze zawierają one bardzo dużą ilość cukru – w 250 ml puszce jest go około 25 g. Po drugie, z uwagi na obecność kofeiny, przy częstym spożywaniu mogą źle wpływać na pracę serca. Wypijanie kilku energetyków dziennie może doprowadzić do zwiększenia tętna, podwyższenia ciśnienia krwi i kołatania serca.

Gorzka czekolada a cukrzyca typu 2. Naukowcy odkryli, że jej spożywanie może ograniczyć ryzyko choroby
Naukowcy szacują, że do 2050 roku cukrzyca typu 2 może dotknąć nawet 1,3 mld ludzi. Prawdopodobieństwo jej pojawienia zwiększa między innymi nadwaga, brak ruchu, duża ilość cukru w diecie i spożywanie przetworzonej żywności. Aby...

Czytaj dalej: